BIDAYUH MASUK ISLAM

August 19, 2008 at 3:23 am 2 comments


Bidayuh masuk Islam apakah sempadannya kami bukan menghalang anda tetapi kami memberitakan kebenaran!

SEKALI LAGI GOL! !
BIDAYUH MASUK ISLAM

Cukup dengan dunia hiburan dunia Bidayuh dan Iban dimalukann kerana khutbah Bidayuh Islam setiap Jumaat di WAI FM, Inikan pula Nur Asyqien, sendangkan ramai pelajar Kristian degree dari Universiti Tempatan membawa Ijazah pulang ke rumah dengan rasminya memegang sijil Sang Ahmadnya. Tetapi adakah mereka terlebih dahulu bertanya dengan ribuan Professor atau Dr. kita yang beragama Kristian, malah yang lebih menyayatkan mereka akan terus mengungguli sang Ustaz atau Pak Imam tanpa perlu mengimbas ke belakang.
Baru-baru ini sekali lagi masyarakat Bidayuh yang kecil jumlahnya dikejutkan sekali lagi oleh Nur Asyqien Abdullah yang nama Bidayuhnya ialah Nancy anak Joto 28 tahun , Kuching, Sarawak, yang berhijrah untuk bekerja di Semenanjung Malaysia dengan alasan ”cari duit” tetapi akhirnya “kalah psiko”, hati siapa tidak tertawan ? daripada beribu-ribu ekor kuching,kuching belang paling cantik . Kita harus tepuk dada Tanya selera dimanakah puncak kekuatan ibubapa apabila anaknya yang perempuan memintanya menandatangani kontrak kahwin dengan seorang Islam, harus diakui bahawa peratus Wanita Bidayuh dan Kristian yang masuk Islam lebih tinggi berbanding kaum lelaki,malah seperti jerat bagi lelaki Kristian memandangkan purata Muslim di university tempatan adalah sebagahgian besarnya dari kalangan wanita,jangan sahaja ia menjadi umpan kerajaan memancing perkahwinan silang Muslim dan Kristian yang “mau hidup segan mati tak mau” . Kita harus tahu bahawa kita kadangkala perlu toleh kebelakang dan sebenarnya adakah Nur Asygien tersebut pernah bertanya sekurang-kurangnya tiga atau lebih Paderi atau Pastor yang berpangkat Profesor atau Master atau Degree Theologi?
Atau Adakah hanya cukup untuk Nur Asygien yang hanya seorang penghijrah ke semenanjung atas alas an bekerja sahaja mempunyai cukup pengetahuan Kekristianan sedangkan dunia berpesta kerana Benny Hinn menyusuri dunia dengan mukjizat Yesus malah Benjamin Stephen saya kira jauh lebih mantap ajaran Degree Islamnya berbanding Nancy! atau sebaliknya Nur Asygien hanya seorang yang “BIJAK SENDIRI”? Atau kerana duit? Atau Nur Asygien takut akan Paderi atau Pastor dan hanya mendiamkan diri tetapi menjadi pak turut agama Islam? . Sebenarnya, kita bukan mengatakan tidak boleh kahwin Cuma bukan alas an kahwin masuk ISLAM atau atas alasan nafsu atau atas alasan ajaran agama mana yang tidak baik, tetapi cukup dengan berkata “ bukan aku yang mengikuti engkau tetapi engkau yang mengikuti aku, atau jika terpaksa juga katakanlah aku bukan orang Kristian, AKU ORANG ISLAM TETAPI AKU PERCAYA YESUS KRISTUS ! sama halnya anda boleh kehilangan agama tetapi anda jangan hilang penebus iaitu Yesus kita, dalam tahap psiko ini ahli Philosofis juga tidak dapat mengubah pendirian anda.
Saudaraku, masyarakat Bidayuh harus bertanya diri sendiri apabila pada Khamis 24 Januari 2008 UTUSAN MALAYSIA hal. 17, bertajuk Pergaulan mendekatkan Nur Asyqien kepada Islam, saya kira tidak ini juga yang saudara inginkan, apabila dengan maktubnya dan gembiranya Nur Asygien mengatakan “akhirnya saya bergelar Muslim dan saya dapat merasakan kelegaan dan ketenangan yang tidak terluah dengan kata-kata” dengan nada sebak menahan air mata gembira. Kita tahu hati ibu dan bapa Nur Asygien terlebih dahulu sebak menahan air mata melihat jiwa anaknya melayang menunggu neraka jika mereka berfikir sejenak, kerana bakal anaknya Nancy tidak akan menjadi seorang penjaga masa tuanya dan tidak akan berani menyentuh mayat mereka apabila meninggal kelak. Sedangkan sumber Hadith mengatakan jiwa-jiwa wanita Islamlah yang paling banyak masuk ke neraka. Kita harus bertanya, sedangkan jiwa-jiwa wanita Islam paling banyak masuk Neraka inikan pula si murtad yang bergelar Nur Asygien!.

Dalam umur dara tua Nur Asyqien 28 tahun ayah dan ibu mana tidak gembira melihat anaknya akan berkahwin setelah begitu lama membujang. Dan sudah tentu SANG suami Nur Saiful Nizam yang bekerja sebagai penyelia mempunyai banyak duit dan banyak tarikan bagi seorang wanita, ! apalagi kalau yang cantik dan handsome itu boleh juga seorang ISLAM, MUSLIM! Apa tidaknya. Handsome tidak membawa anda ke surga, malah terbukti kerana handsomenya si Lucifer terjatuh. Hidup ini hanya sementara yang kerajaanya Surga tidak mampu dibayar oleh wang ringgit, jangan sahaja masanya terlewat!, bagi Nancy atau Asygien dan bagi anda. Kahwin seharusnya bukan alas an untuk wanita kita masuk Islam. Fakta mengakui bahawa kebanyakan mereka yang masuk Islam adalah tertangkap basah atau kahwin. Dan apabila dibicarakan mahu tidak mahu mereka masuk Islam kerana undang-undang dasar kerajaan Malaysia.
Kristian sudah pun mempunyai beribu orang ahli saintis terkenal seperti Sir Isaac Newton(Paderi church of England), Blaise Pascal, C.S Lewis dan sebagainya, inikan pula Nancy mahu menjadi Nur Asygien yang sedikit jumlah saintis dan pakar Islamnya juga tentu sedikit? . Kita tahu bahawa Lucifer adalah Bintang fajar yang ianya ketua malaikat yang melawan Tuhan dan seterusnya dibuang ke neraka. Tentunya malaikat mempunyai jauh lebih bijak deria dan berkuasa berbanding seorang manusia sepi seperti Nur Asygien, lebih bijak juga menipu si Nancy. Yang namanya Iblis akan berpura-pura baik dan membantu manusia untuk Berjaya biarpun untuk sesaat ataupun sampai bertahun-tahun, tetapi anda harus tahu bahawa apa yang SI Iblis mahukan atas nyawa anda? . Saya kaget, apabila anda masuk Islam nanti anda boleh dilemparkan di jadikan mainan malam sahaja, jika tidak menerima Islam anda boleh sahaja di sepak, di tempeleng, tidak cukup dengan itu seperti di Malaysia ramai yang tidak mahu menjenguk ibu bapa biarpun sekali sekala. Seperti yang Surah 59 katakan;
“they resisted Allah and His Messenger: and if anyone resists Allah, verily Allah is severe in Punishment. 5. Whether ye cut down (o ye Muslims! the tender palm-trees, or ye left them …”
Ayat tersebut bagi kebanyakan orang, dimanakah Tuhan yang tiada belas kasihan, dimanakah peluang untuk orang menjadi percaya dan bertobat. Agama apakah ini? Tentu kita tahu siapakah yang benar. Lagi menyedihkan jika wanita kita yang tidak beragama Islam dirogol begitu sahaja, hanya atas alasan boleh buat apa sahaja menurut surah tersebut. Jika orang tersebut telah menjadi Islam dan murtad semula kepada agama Kristian dia harus dibunuh;
“APOSTASY B 9 17, 37 It’s okay to kill apostates “ dan ayat;
“APOSTASY B 6 577 Kill apostates wherever you find them..”
*sila rujuk sumber Hadis sendiri jika anda sangsi.
Saudaraku, sedangkan dalam Kristian sesama Kristian, Kristian dan Agama lain harus (kasihi musuhmu-Matius 5;43,44; Lukas 6; 27;35, etc). Mazmur 110:2 Tongkat kekuatanmu akan diulurkan TUHAN dari Sion: memerintahlah di antara musuhmu! . Bermakna Tuhan sendiri yang akan menentukan mereka. Tetapi Muhammad pula mengatakan bunuhlah mereka dimana sahaja kamu jumpainya. Lebih menyedihkan lagi Muhammad mengatakan tidak salah sumpah orang yang tidak percaya kepadanya, sedangkan Yesus sekali pun tidak menyumpah orang yang tidak menerima-Nya. Sumber hadis indeks mengatakan:

“CURSES M 1 1446 It is okay to curse unbelievers”
“CURSES M 1 1079-1083 Mo curses Christians and Jews”
“CHRISTIANS M 4 6665 Christians are thrown into hell to make room for Muslims in paradise”
Dimanakah kebenaran ayat tersebut, jika dikatakan bahawa Kristian tidak dibuang ke neraka, senang untuk mengatakan orang Muslimlah yang masuk neraka jika berdasarkan ayat tersebut. Kristian dikatakan oleh mantan ketua Islam Indonesia Professor KAM Yusufroni yang dahulunya pernah dibicarakan di mahkamah kerana masuk Kristian, dan dalam mahkamah timbul pula kesaksian palsu oleh kerana paderi bersaksi palsu, tetapi kenapa dia tidak terus menjadi seorang Islam? Dia seorang Professor tentu tahu bahawa banyak alasan menyuruhnya masuk Kristian, dan beliau mengatakan bahawa“ Kristian adalah bukan agama ia adalah hubungan dengan Tuhan(Yesus), tetapi Islam adalah sebuah agama” . Apa tidaknya tentu sebuah agama wahyu dunia menyokong dunia, memberikan kesenangan kepada mereka yang hidup di dunia. Manakala agama Firman tentunya bukan senang untuk ditelusuri malah ianya memerlukan pengorbanan masa dan tenaga untuk mendapat sebuah piala “iman yang diingini oleh Tuhan Yesus sesuai pengorbananNya di kayu salib”. Untuk mendapatkan iman yang sejati tentunya melalui banyak cobaan dan cabaran, cuba anda bayangkan bahawa seorang orahragawan atau usahawan bukannya Berjaya dengan hanya duduk atas kerusi, tetapi dengan usahanya yang melalui titik peluh dan kesabaran.
Yang dikatakan oleh Asyqien adalah “Islam adalah agama yang sempurna meliputi pelbagai bidang dari yang remeh-temeh hinggalah yang berat.” Sementara satu artikel yang menjadi rujukan kepada assignment saya ialah “ mustahil untuk tiada dalam Al-Quran perkataan Jihad kerana Islam merupakan agama yang sempurna meliputi pelbagai aspek”. Ala.. ini sahaja kah bukti yang mencukupi syarat ke Surga?. Ya memangnya sempurna tetapi apakata empat orang penulis Al-Quran termasuk Ubaidullah yang dikatakan selama penulisannya ia menjadi Islam tetapi sebelum meninggal beliau adalah seorang Kristian, dilaporkan bahawa dua orang penulis Quran masuk Kristian semula. Kenapa??.. saya kira mereka lebih tahu dimana kekuatan dan kelemahan apa yang mereka dengar dan tuliskan. Dan sempurnanya tidak pun sampai ke mana-mana sebab struktur tanah belum diungkapkan organ manusia tidak diberitahu, dan saya kira kenapa tidak mengambilkira Kitab Mormon adalah lebih lengkap dari Al-Quran yang hanya muncul sekitar 600 tahun selepas adanya Alkitab. Ini kerana kitab Mormon meliputi Quran, dan Kitab dan malah piring Mormon sendiri.
Saudaraku, Yesus telahpun berkata Mat 24:24 Sebab Mesias-mesias palsu dan nabi-nabi palsu akan muncul dan mereka akan mengadakan tanda-tanda yang dahsyat dan mujizat-mujizat, sehingga sekiranya mungkin, mereka menyesatkan orang-orang pilihan juga. Rev 22:13 Aku adalah Alfa dan Omega, Yang Pertama dan Yang Terkemudian, Yang Awal dan Yang Akhir.” Mat 24:5 Sebab banyak orang akan datang dengan memakai nama-Ku dan berkata: Akulah Mesias, dan mereka akan menyesatkan banyak orang. Mat 24:10 dan banyak orang akan murtad(masuk Islam) dan mereka akan saling menyerahkan dan saling membenci. Dan 11:35 Sebagian dari orang-orang bijaksana itu akan jatuh, supaya dengan demikian diadakan pengujian, penyaringan dan pemurnian di antara mereka, sampai pada akhir zaman; sebab akhir zaman itu belum mencapai waktu yang telah ditetapkan.
Mat 24:11 Banyak nabi palsu akan muncul(Seperti Nabi Muhammad dan Joseph Smith) dan menyesatkan banyak orang. Ramai ahli fikir Islam cuba mengutip untuk menunjukkan bukti rujukan bahawa nama Nabi Muhammad ada dalam Alkitab, tetapi usaha mereka ini tetap juga berat sebelah, menyerong atau dilihat sebagai tidak Berjaya. Malah lebih menakutkan bahawa Islam mempunyai Al Quran yang dengan jumlah ayatnya angka genap nombor 6666 juga merupakan sahabat bees number 666 Rev 13:18 Demonic Sign. Telah mula Nampak bahawa Islam yang diturunkan sebagai “ruler over the world” mempunyai pengikut yang paling cepat menular dan kemungkinan akan menguasai dan menakluk bumi(termasuk orang-orang Kristian) dalam masa yang ditentukan untuk akhir zaman dan sampai masanya akan jatuh semula. Hal ini amat mirip dengan ayat dalam nubuatan nabi Daniel, sekejap dunia akan ditakluk oleh antiKristus(see Daniel parable 11:2>40) dan mereka yang tidak percaya Yesus.
Dan apa yang pasti bahawa Nabi Muhammad mengakui bahawa Alkitab tidak diubah dan berkata” orang Nasrani,Yahudi dan Saibina yang percaya akan apa yang mereka percaya pasti tidak ada keraguan untuk mereka masuk ke surga”. Tetapi tiada dikatakan bahawa mereka Islam akan masuk ke Surga. Hal ini terungkap bila pengikut Nabi Muhammad bertanya kepada baginda, bahawa adakah mereka dan nabi pasti akan masuk ke surga tetapi jawapan yang diterima mereka adalah sebaliknya. Justeru penuh dengan ketidak pastian. Saudaraku, bukan pasti untuk mengajak saudara tidak berkahwin, itu tidak apa tetapi nyawa anda dan hidup anda pada masa depan.Adakah anda akan menyusuri jalan yang lurus?, Cuma prihatin dan anda harus tahu bahawa seorang / sejiwa pun diselamatkan beribu-ribu malaikat di sorga bertepuk tangan, dan anda tahu apa upah anda sebagai seorang Kristian yang percaya, Selain itu jika anda perempuan hadis menyatakan;
“BEATING M 2 2803 Beat the wives, but not severely”
“BEATING M 2 3512 A wife beating Muslim is accepted and well known”
“DIVORCE B 7 186,187, 190 Must have sex with a husband before you can divorce him and re-marry”
“EVIL OMEN B 7 30-32 Women are an evil omen”
‘HELL B 1 28 Women are a majority in hell”
“HELL M 4 6345-48 A women in hell because she tormented a cat”

Sedangkan Yesus mengatakan taraf Isteri dan suami menjadi satu apabila bergabung dalam perkahwinan. Inikan pula Muhammad mengatakan kasarilah isterimu, tapi jangan selalu, ia diterima dengan semena-mena. Dalam verse “divorce”hadis diatas, seorang wanita berkahwin mesti adakan hubungan dengan suaminya sebelum bercerai/ dibolehkan bercerai. Jika anda sokong begitu, maka senanglah saya mengatakan bahawa “kita kahwin untuk seks saja dan jika kau mengandung kita bercerai”. Sedangkan seorang ummi Islam yang asalkan Islam berdasarkan ayat hadis “Evil Omen” diatas dikatakan makluk jahat , dalam erti kata lainnya berkehendakkan jahat. Sementara sebahagian penghuni neraka adalah wanita. Dan sanggupkah Nur Asyqien hanya menambah mangsa atau hanya menghantar jiwa ke lembah tersebut?. Saudara/i, jika anda menyeksa binatang(cat), maka anda masuk neraka? Sedangkan adakah anda berfikir bahawa Tuhan menayangkan termasuk Kucing dalam verse; “Bangunlah, hai Petrus, sembelihlah dan makanlah!”(KPR 11;7). Bible mengatakan jiwa manusia (termasuk apostate) lebih berharga dari seekor binatang, sebaliknya Muhammad mengatakan bunuh/siksa kucing sahaja maka jiwa perempuan masuk neraka. Tidak mahukah anda jiwa wanita harus diselamatkan?. “Tetapi malang saja mereka yang Kristian bunuh saja, kata Muhammad”.

Tetapi jika anda sekarang adalah Kristian, ketahuilah bahawa Yesus mengatakan “pohon anggur” yang tidak berbuah akan dipotong, kita tahu bahawa Tuhan kita maha pengampun, tetapi dalam kes ini kita sering melakukan kejahatan, namun akan tiba masanya apabila kita khusyuk dengan kejahatan tanpa henti, tiba-tiba atau tanpa disedari “kita akan mati dalam kesuaman”, kita tidak akan mahu bertobat lagi, dan kita rasa Tuhan itu betul tiada, maka di sanalah kita harus sedar “ pohon anggur” telah dipotong. Jika anda membiarkannya , adakah anda sekarang adalah “pendera kucing”?. Jika anda tidak ingin membiarkannya terlambat, selidikanlah diri anda terlebih dahulu dengan masa yang anda ada masih mampukah anda ke Surga?. Benjamin Stephen (former Malaysia Islam) mengatakan, “sudah cukup senang saudara dalam Kristian, cari pula agama yang susah.”Jadi anda harus tahu dan,” Bersukacita dan bergembiralah, karena upahmu besar di sorga, sebab demikian juga telah dianiaya nabi-nabi yang sebelum kamu.” (Matius 5:12) Amen!.

Entry filed under: BIDAYUH MASUK ISLAM.

Beza diantara Nabi Muhammad dengan Isa Almaseh Jesus

2 Comments Add your own

 • 1. lovejesus  |  March 2, 2009 at 12:01 pm

  shallom saudara / saudari…memang tidak dapat dinafikan lagi ramai yang masuk agama Islam kerana terpaksa berkhawin dengan pasangan muslim. saya sendiri pun agak bingung di sini, mengapa kita (kristian ) yang harus mengalah untuk mengikuti pasangan kita yang Islam.Tidak boleh kah kita untuk pertahankan diri kita, dan mengajak Dia ( islam ) yang masuk Kristian?

  Memang di Malaysia anda akan merana jika dari islam masuk ke kristian , 1 Malaysia akan heboh dan anda akan di caci dan di maki hamun.bagi kes Nor Asyegen, dia seperti mengambarkan semasa hidupnya sebagai Kristian, dia seperti ‘merana’ di dlm agama ini. tapi saya tidak kecil hati, kerana hanya orang yang benar2 mengimani Tuhan akan dapat merasainya bahawa tiada Tuhan selain Bapa. dan anakNya yang tunggal itu lah yang jalan keselamatan kita.

  apa apa pun kita yang masih berpegang teguh pada Tuhan Yesus diharap terus mengimani Nya dan terus menjadi Kristian yang baik dan juga mendoakan mereka yang perlu kita doakan seperti Nur Asyegen.

  Reply
 • 2. ngitolo nik iliek  |  October 18, 2009 at 1:20 pm

  Suka bu baca tulisan itih. Oku dapod trima simo nyaa molot Islam tanpa menyatakan agama oma eh doik paguh leh@ja’at, doik da odop eh tenang leh. Dek di ku suka bila lopas sija eh molof Islam yoh nang odop eh dapod ketenangan..pibulak simo iyoh doik aman masa iyoh masih lagik Kristian @ agama oma eh!

  Ni’ cara nyaa Islam yook suba menyebarkan dakwah ehhh so otto de Bidayuh@Kristian (doik kila oni mahzab) perlu kuat daang iman…

  Oni-oni pun, agama otto Kristian dolas dak otto masik duoh rindu tudu nyaa, jak tok simayang saam madih tok Nur Asyegen sa’a eh yoh sentiasa damai daang pingidip eh sobab oku bisaya roh kudus topak totap ogi daang otin eh…mak tok bidiki@marah tudu eh…remember..otto bisaya nang God is love..

  p/s: Tahniah kerana menulis…saya langsung tak sedar ngan isu Nur Asyegen….

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

August 2008
M T W T F S S
    Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Peta Pengunjung

Pages


%d bloggers like this: