saya pikir benda yang pelik bah ini cuba kau baca….

August 19, 2008 at 5:31 pm Leave a comment

saya pikir benda yang pelik bah ini cuba kau baca….

sebagai seorang yang beragama Kristian saya selalu pikir perkara sembahyang dan cara menghormati Tuhan mahupun orang lain. Dalam suatu hari saya yang punya kawan yang walaupun saudara seagama dengan saya berkata. “Kalau ada Tuhan kenapa boleh ada Iblis?” “kalau Tuhan menguasai alam dan kehidupan didalamnya, mesti ada Tuhan kepada tuhan tersebut cuba kamu pikir secara lojik bah?”

Dalam berfikir tentang hal ini saya sememangnya tidak boleh bohong dan hanya boleh berkongsi pendapat secara ikhlas tentang apa yang saya pahamlah. Sejenak berfikir dan lepas itu mnjwb kalau Tuhan vs Iblis ya memang mereka Nampak berlawan dan saya menjawab melalui perspektif Bible. Bible kata bahawa Tuhan dan iblis memang pernah bekerjasama dahulu dan tuhan buang iblis ke neraka kerana dia tidak mahu menurutinya dan angkuh. Ya tetapi kenapa pula semestinya yang jahat kalah dan yang baik menang, macamana kalau yang jahat menang dan yang jahat mengatakan dirinya baik dan memang baik pada mata kita sebagai manusia?

Dalam soal ini saya tidak boleh juga tanpa agama sekalipun kabur dengan soalan ini. Hal ini kerana agama yang saya anuti memang terbukti mempertahankan pengikutnya dengan cara kebaikan dan peliknya selalunya yang menyerang adalah yang JAHAT dan memang jahat tetapi yang baik pula yang menang kalau pastor lawan bomoh misalnya(tidak sentuh yang lainlah…better don’t try at home!). Ya kenapala boleh ada entity yang menguasai alam dan memang betul wujud pula. Baiklah saya memang mengakui bahawa saya lebih baik berlindung dalam agama daripada tidak beragama kerana nanti kalau di santet, di pugai dan di rasuk saya akan meninggal. …dan kenapa mesti ada kecil vs besar, putih vs gelap, bunga dengan selnya yang tidak dapat manusia cipta, nafas kita yang dilindungi oleh tumbuhan pula kalau memang tiada PENCIPTA macamana pula perkara pelik ini boleh berlaku?.

Ya lebih baik beragama daripada tidak beragama dalam soal ini memandangkan semua perkara pun berlawanan. Jadi tuhan selepas tuhan dan tuhan kepada tuhan lagi tu tidak penting yang penting kita beraada di pihak mana…benar vs salah, baik vs jahat, putih vs gelap, ada tuhan vs tiada tuhan. Tapi kalau ada surge mesti ada neraka! dan neraka pula memang ada iblis dan api menyala, kerana ada hantu mesti ada tuhanlah…semua perkara berlaku nampaknya bersebab! semuanya Nampak ada peraturan atau rule tersendiri. Dan kini Nampak kawan saya sudah mula menyetujui pikiran saya walaupun saya berkata dalam ikhlas tapi bingung pikir banyak perkara. Ya.. yang mana baik bagi kamu dan saya? tentu saya akan memilih untuk ada agama. Tapi itu bukan mudah kerana untuk kini kewajipannya percaya bukan setakat percaya, perlunya juga sembah dan perlu lakukan kebaikan pula, kenapalah tidak boleh melakukan kejahatan? memang dan sungguh memang hidup ini bergantung kepada kebaikan dan kita tiada pilihan lain kerana ini adalah peraturan alam yang kita aada dalamnya hari ini…takkan kita mahu ikut iblis pula tentunya ke neraka! susah untuk beragama tapi lebih susah untuk tidak beragama kan…MAKA mahu tak mahu tentu bukan soalnya. Kalau benar perlu agama,… tapi kawan saya Tanya balik, “habis kalau daripada 5 agama utama pula atau agama dunia, yang mana satu pula yang benar atau mesti ada yang paling benar, sebab takkan Tuhan pakai semuanya pula, takkan tuhan pakai semua yang baik dan semua yang jahat, semestinya peraturan alam hanya boleh salah satu daripada semua perkara”. Daripada agama Yahudi, Kristian, Islam, Buddha, Hindu, dan sebagainya hanya ada SATU yang benar kalau ikut peraturan alam sebab untuk tidak percaya susah dan jangan sahaja untuk percaya adalah susah bagi anda, tentunya saya tidak mahu pilih susah maka saya hanya perlu pilih salah satu daripadanya.

Jadi kalau orang Islam tidak mahu terima kebenaran agama Kristian, jadi kalau Islam tidak mahu terima Yahudi, jadi kalau Yahudi tidak mahu terima Islam ??…oh, saya pikir itu bukan sepatutnya masalah kerana jika semestinya tuhan hanya melalui satu agama, berada dalam satu pihak, maka biarlah iainya begitu kerana tuhan tidak memilih manusia untuk mentadbir agamanya tetapi tuhan sendiri mentadbir agamanya jadi tuhanlah yang menentukan untuk terima saudara saya dan saya atau tidak dan bukannya NAMA agama, sebaliknya nama agama dipakai supaya…kalau manusia ada baju, maka tuhan mesti juga ada nama bagi jurusannya yang tersendiri. Jadi habis mau percaya yang mana…atau terserah?. ..dua duanya jangan!. Oh ada juga kawan saya katakan, “kalau tuhan pilih untuk menyalurkan kuasanya tentunya mahukan ujiannya juga…jadi tuhan pilih dahulu orang Yahudi atas alasan…jadi atas alasan mungkin bangsa yang paling nakal, paling degil, paling bijak, paling tidak mahu percaya sebab untuk menunjukkan bahawa memang benar dia dapat mengubah manusia dan kehidupannya. ..mungkin kalau dia memilih Bidayuh maka kurang cabaran maka dunia tidak akan memandang bidayuh dengan bangsa nakal dan bijak…takkan tuhan pakai bangsa lain yang lembik(mungkin tidak semuala tapi memang adala). Jadi bagaimana?

Jadi kalau sudah Yahudi yang benar macamana pula hendaknya dengan claim sebagai agama Yahudi vs agama Kristian?…tentunya kalau Yahudi benar maka kitab Taurat, Zabur yang ada dalam perjanjian lama mesti mengatakan atau menubuatkan kepada bangsa bahawa seorang “mesias, tidak akan pernah berdosa, …etc” yang ditentukan akan datang…akan hidup dan mati ikut turutan tertentu juga. ..bukannnya atas soal sudah bangkit atau belum bangkit…Cuma ramai yang masih menyandar harapan pada yang belum bangkit atau sudah bangkit, sudah semestinya ikut lojik adalah salah… tetapi benar ikut teori dan bukti yang sudah ada dan bukannya selepas teori atau dalam erti kata lain selepas kelahiran Yesus atau Isa. Sebab benar mengikut teori bahawa dalam perjanjian baru Yesus berkata “akulah alfa dan omega…yang awal dan yang akhir…wal awal wal akhir(Dalam Revelation dan beberapa Injil lain)”…dan dia berkata lagi, “selepas aku, jika ada yang datang dalam namaku atau menuntut bahawa dialah tuhan janganlah percaya…selepas aku akan datang nabi-nabi palsu sehingga sekiranya mungkin akan menyesatkan juga orang-orang percaya(orang-orang beriman)”.

Oleh itu, untuk menganggap bahawa kedatangan nabi Muhammad ialah benar adalah salah dalam teori ini…selain itu walaupun ia Nampak bahawa mereka percaya tuhan yang SAMA, sama-sama kitab Taurat dan juga kitab nabi-nabi terdahulu, tetapi terbukti terlalu banyak juga kontradiksi atau percanggahan dalam soal berpoligami, soal ikut nabi mana, soal makan minum dan sebagainya yang terlalu ketara juga ialah Quran menyatakan bahawa Yesus tidak bangkit …belum mati…orang lain mungkin bangkit, tetapi sebaliknya Perjanjian baru mengatakan Yesus bangkit, sudah mati…kubur dikawal dengan ketat sehingga hari ke-3 oleh askar Roman,siap-siap dibubuh dengan batu besar yang tidak dapat diangkat oleh kuasa seorang manusia kecuali malaikat, dibuktikan mati dengan tusukan lubang di rusuknya, menerima siksaan yang berat dan tidak tertanggung oleh manusia biasa, dan kalau benar beliau dicuri maka semestinya pencuri tersebut akan menunjukkan kepada dunia kini bahawa Yesus bukanlah mati tetapi orang lain atau dicuri…beliau juga kata orang yang akan datang selepasnya hanya akan menipu kita semua …so, macamana pula dengan teori anda?. Sehingga kini bukanya soal menjadi Islam atau tidak tetapi ianya setakat teori.

Malah dunia terlampau banyak dikejutkan oleh mukjizat dalam nama Yesus …seperti Benny Hinn, pastor yang menyusuri dunia dengan tangan elektriknya…yang hanya boleh dipakai atau ditunjukkan atas NAMA Yesus. Dunia dikejutkan oleh bekas Kiyai (Ustaz Rajawali, Muhammad Yosua Yassin), Imam(Hamran Ambrie bekas militant), dukun bertobat dan menjadi Kristian, orang bangkit dari kematian kebanyakkannya dalam atau hanya NAMA Yesus…mungkin anda belum tengok kerana anda tiada masa mengkaji, menyelidik dan berlajar agama lain. Saya kira anda perlu terima agama atau apapun jika hanya kerana ada alasan…kahwin dan terpaksa masuk Islam, belum mahir dalam soal agama anda sendiri akibatnya anda jatuh dalam kesuaman, atau degil atau ego hingga tidak mahu mendengar nasihat pendeta Kristian…atau saintis Kristian umpamanya Blaise Pascal, C. S Lewis, Sir Isaac Newton dan sebagainya…selidiki dahulu…ataupun memang anda adalah terdiri daripada yang ditentukan… akan disingkir dalam Kitab Hidup, akan murtad, akan memekakkan minda dan dirinya dan sememangnya semakin banyak orang semakin banyak akan berdosa, semakin banyak akan murtad dan sebagainya akan berlaku…walaubagaimanapun untuk mengatakan bahawa Tuhan menentukan bagaimanakah cara hidup anda tentunya juga bukan! …Tuhan dalam Taurat dibuktikan telah memberi kebebasan kepada manusia…jika malaikat adalah makluk dicipta, manusia pula dicipta dengan hembusan nafas tuhan dan rupa bentuk tuhan sendiri…bermakna tuhan memberikan kebebasan kepada manusia…dan terpulanglah untuk manusia menggunakkannya atau menggunakan dirinya untuk kebaikan atau kejahatan!…sudah tentunya tuhan itu terlalu baik sehingga memberikan kebebasan manusia berkuasa, memilih dan bebas…untuk percaya atau tidak. Oleh itu juga, saya tidak anggap anda salah pilih mana, anda bebas pilih agama mana anda suka, dan jangan kira saya menyesatkan fikiran anda tetapi saya katakan atas pandapat dan pengalaman saya…anda percaya atas agama anda kerana benar… sahih ikut teorinya, yang paling penting tentukan anda akan naik ke surge dan bukannya ke unggun api neraka! …ya anda Islam tapi anda ikut tuhan kristiankah atau tuhan islam? ikut ke surge yesus kah atau ikut ke “khamar atau wain surge, bidadari cantik “ yang ada dijanjikan oleh Muhammad tanpa pasti dirinya sudah pergi kah tidak atau sebaliknya, tetapi beliau sebelum meninggal mengatakan “kamu dan aku belum tentu pasti ke surge…”. Belum terlambat …anda masih hidup dan belum meninggal!.
*NOTA: MAAF BILA PENULIS MENYAMAKAN PERKATAAN ALLAH DENGAN YAHWEH, HARAP SEMUA TAHU DARI SEGI BEZA(Dr. Bidayuhms).

Advertisements

Entry filed under: saya pikir benda yang pelik bah ini cuba kau baca…..

111 soalan untuk orang Islam BUKU: SEBUAH ULASAN TENTANG ISLAM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

August 2008
M T W T F S S
    Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Peta Pengunjung

Pages


%d bloggers like this: